News  

Peringati Maulid Nabi Muhammad SAW, Mari Kenali Biografi Nabi Kita

banner 120x600
banner 468x60

Biografi Nabi Muhammad SAW

Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muththalib bin Hashim.lahir Subuh hari Isnin, 12 Rabiul Awal bersamaan 20 April 571 Masehi, dikenal sebagai tahun Gajah karena peristiwa tentara bergajah Abrahah yang menyerang kota Ka’bah.

banner 325x300

Tempat lahir di rumah Abu Thalib, Makkah Al-Mukarramah. Nama bapak Abdullah bin Abdul Muththalib bin Hashim dan Nama ibu Aminah binti Wahab bin Abdu Manaf.

Pengasuh pertama Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapak Rasulullah SAW). Ibu susu pertama Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab). Ibu susu kedua Halimah binti Abu Zuaib As-Sa’diah (lebih dikenali Halimah As-Sa’diah, suaminya bernama Abu Kabsyah).

USIA 5 TAHUN, Peristiwa pembelahan dada Rasulullah SAW yang dilakukan oleh dua malaikat untuk mengeluarkan bahagian syaitan yang wujud di dalam hatinya.

USIA 6 TAHUN, Ibunya Aminah binti Wahab ditimpa sakit dan meninggal dunia di Al-Abwa (sebuah kampung yang terletak di antara Makkah dan Madinah), baginda dipelihara oleh Ummu Aiman (hamba perempuan bapak Rasulullah SAW)
dan dibiayai oleh datuknya Abdul Muththalib.

USIA 8 TAHUN Datuknya, Abdul Muththalib pula meninggal dunia_.
Baginda dipelihara pula oleh bapak saudaranya, Abu Thalib.

USIA 9 TAHUN (Setengah riwayat mengatakan pada usia 12 tahun).
Bersama bapak saudaranya, Abu Thalib bermusafir ke Syam atas urusan perniagaan.

Di kota Busra, negeri Syam, seorang pendeta Nasrani bernama Bahira (Buhaira) telah bertemu ketua-ketua rombongan untuk menceritakan tentang
pengutusan seorang nabi di kalangan bangsa Arab yang akan lahir pada masa itu.

USIA 20 TAHUN, Terlibat dalam peperangan Fijar. Ibnu Hisyam di dalam kitab ‘Sirah’, jilid1, halaman 184-187 menyatakan pada ketika itu usia Muhammad SAW ialah 14 atau 15 tahun. Baginda menyertai peperangan itu beberapa hari dan
berperanan mengumpulkan anak-anak panah sahaja. Menyaksikan perjanjian Al-Fudhul, perjanjian damai untuk memberi pertolongan kepada orang yang didzalimi di Makkah.

USIA 25 TAHUN, Bermusafir kali kedua ke Syam atas urusan perniagaan barangan Khadijah binti Khuwailid Al-Asadiyah.Perjalanan ke Syam ditemani oleh Maisarah; lelaki suruhan Khadijah. Baginda SAW bersama-sama Abu Thalib dan beberapa orang bapak saudaranya yang lain pergi berjumpa Amru bin Asad (bapak saudara Khadijah) untuk meminang Khadijah yang berusia 40 tahun ketika itu. Mas kawin baginda kepada Khadijah adalah sebanyak 500 dirham.

USIA 35 TAHUN, Banjir besar melanda Makkah dan meruntuhkan dinding Ka’bah. Pembinaan semula Ka’bah dilakukan oleh pembesar-pembesar dan penduduk Makkah. Rasulullah SAW diberi kemuliaan untuk meletakkan ‘Hajarul-Aswad’ ke tempat asal dan sekaligus meredakan pertelingkahan berhubung perletakan batu tersebut.

USIA 40 TAHUN, Menerima wahyu di gua Hira’ sebagai pelantikan menjadi Nabi dan Rasul akhir zaman.

USIA 53 TAHUN Berhijrah ke Madinah Al-Munawwarah dengan ditemani oleh Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq.
Sampai ke Madinah pada tanggal 12 Rabiulawal / 24 September 622M.

USIA 63 TAHUN Kewafatan, Rasulullah SAW di Madinah Al-Munawwarah pada hari Isnin, 12 Rabiulawal tahun 11Hijrah / 8 Juni 632 Masehi.

ISTERI-ISTERI RASULULLAH SAW
Khadijah Binti Khuwailid, Saudah Binti Zam’ah, Aisyah Binti Abu Bakar (anak Sayyidina Abu Bakar), Hafsah binti ‘Umar (anak Sayyidina ‘Umar bin Al-Khattab), Ummi Habibah Binti Abu Sufyan, Hindun Binti Umaiyah (digelar Ummi Salamah), Zainab Binti Jahsy, Maimunah Binti Harith, Safiyah Binti Huyai bin Akhtab, Zainab Binti Khuzaimah (digelar ‘Ummu Al-Masakin’, Ibu Orang Miskin).

ANAK-ANAK RASULULLAH SAW adalah sebagai berikut, Qasim, Abdullah, Ibrahim, Zainab, Ruqaiyah, Ummi Kalthum dan Fatimah Al-Zahra’

ANAK TIRI RASULULLAH SAW, Halah bin Hind bin Habbasy bin Zurarah at-Tamimi (anak Sayyidatina Khadijah bersama Hind bin Habbasy. Ketika berkahwin dengan Rasulullah, Khadijah adalah seorang janda).

SAUDARA SESUSU RASULULLAH SAW
DARI IBU SUSUAN/SAUDARA SUSUAN antara lain

  1. Thuwaibah → Hamzah
  2. Abu Salamah → Abdullah bin Abdul Asad

SAUDARA SUSUAN, Halimah Al-Saidiyyah → Abu Sufyan bin Harith bin Abdul Muthallib, Abdullah bin Harith bin Abdul ‘ Uzza, Syaima ‘ binti Harith bin Abdul ‘ Uzza dan Aisyah binti Harith bin abdul ‘ Uzza

Sabda Rasulullah SAW:
“Sesiapa yang menghidupkan sunnahku, maka sesungguhnya dia telah mencintai aku
Dan sesiapa yang mencintai aku niscaya dia bersama-samaku di dalam syurga”
(Riwayat Al-Sajary daripada Anas )

اللهم صلى وسلم على سيدنا محمد وعلى آله واصحابه وسلم

banner 325x300

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *